Phenix City Riverwalk: Focal Point for the Downtown Area

Phenix City Riverwalk: Focal Point for the Downtown Area


MSE Walls Supporting Pathway
Reinforced Earth Product in Field
Location: 
Phenix City, AL
Owner: 
City of Phenix City
Contractor: 
Gerald Brooks Construction Company

 

 
In 2007, the elected leaders of the City of Phenix City, Alabama decided to develop a stretch of the riverbank along the Chattahoochee River immediately north of downtown into a multi-use path. This path was to extend approximately ¾ mile along the river, making a previously inaccessible portion of the riverbank a focal point for the downtown area. The city retained the services of Alabama Municipal Engineers (AME) to design the project. Alabama Municipal Engineers contacted The Reinforced Earth Company (RECo) to provide the benefit of their experience designing and constructing mechanically stabilized embankment (MSE) walls along rivers and streams. AME put together a design which incorporated three MSE walls supporting the pathway along the edge of the river.
 
In March 2010, this project was put out for bid. Gerald Brooks Construction Company of Phenix City was low bidder and was awarded the contract in May, 2010. The original plans called for one of the walls to be constructed in the river in front of an old stone abutment. This wall was to extend up and over an existing dam. It would be difficult to construct this portion of the wall due to the high velocities of water rushing over the dam, therefore Brooks Construction Company set about redesigning the wall in this area to move it to the edge of the river, incorporating the existing abutment to support the Riverwalk. This eliminated the need for the MSE wall to interact with the dam at all, and made the wall significantly easier to build.
 
Gerald Brooks, President of Brooks Construction, retained the design services of RECo to assist in the redesign which was presented to the Owner in August, 2010. The Owner has retained the services of AECOM to oversee construction of the project. After requiring a new hydraulic study of the area and a structural analysis of the existing stone abutment, AECOM approved the redesign in June, 2011.
 
Brooks began construction of the walls in July, 2011, with completion of the project scheduled for February, 2012. Once opened to the public, this project will give the residents of Phenix City a beautiful and useful recreational area along the Chattahoochee River that they can enjoy for many years to come. The Reinforced Earth Company is proud to be a part of such a project.